23795030_10210390640672888_8123151815727049531_n.jpg

Moi

Pari sanaa matkailusta.

Pari sanaa matkailusta.

Hyvä matka antaa paitsi kokemuksia, niin myös matkan oman pään sisälle.
Vaikka reissuni oli vain reilun parin viikon mittainen, se tuntui paljon pidemmältä. Tunsin olevani kunnolla matkalla kun ajantaju alkoi hämärtyä ja elämä rullasi eteenpäin mukavan kevyesti.

Nähtiin melko mukavasti paikkoja ja niiden perusteella kuva siitä, miten ja minne haluan jatkossa matkustaa selkeni entisestään. Älkää käsittäkö väärin mitä aion sanoa, mulla ei ole pienintäkään tarvetta arvostella muiden mieltymyksiä. ainoastaan kertoa mikä itseäni kiehtoo.

Silmät oikeastaan aukesivat Koh Taolla. Tultiin sinne viehättävästä Prachuap Khiri Khanin kaupungista, jossa arki paistoi eikä elämä pyörinyt meidän turistien ympärillä. Koh Tao oli täysin päinvastainen. Saari toimi poliittisten vankien vankilana 1933-1947, ollen sitä ennen täysin autio. Kun vangit vuonna 1947 siirrettiin mantereelle Surat Thaniin, jäi saari asuttamattomaksi. Pian tuon jälkeen Khunin veljekset Koh Phanganilta purjehtivat Taolle ja jäivät sinne asumaan. Elämä saarella oli karua, kalastus, kookokset ja pienimuotoinen vihannesten viljely pitivät porukan kuosissa. Sitten tuli 80-luku ja backpackerit, elämä saarella alkoi muuttaa muotoaan ja sinne paukki koko ajan enemmän kööriä. Koko saari rakentui turismille eikä siellä ole mitään originaalia kulttuuria nähtävissä.
Tämä löi kasvoille kuin se kuuluisahko märkä rätti. Saari on kyllä ihan kaunis ja snorklaaminen siellä oli todella kivaa, silti en usko että sinne enää menen. Siellä ei vaan ole mulle mitään. Siksi aioin jatkossa matkustaa paikkoihin joilla on kultuurillista historiaa.

Samalla kuin mietin omia matkamieltymyksiä, mietin myös sitä miten etuoikeutettu olen että saan näinkin paljon matkustaa. Mietin myös miten possuilta me länkkärit näytämme kun makaamme rivissä saamassa jalkahiertontaa Khao San Roadilla tai kuinka kieroutunutta on jonottaa Nang Yuanin näköalapaikalle jossa ottaa ne samat selfiet kuin kaikki muut eikä istu alas ja nauti siitä mitä näkee. Toki tuomme rahaa maahan jossa matkustamme ja luomme työpaikkoja, en sitä ole unohtanut. Välillä vaan homma näyttää tosi oudolle, tuntuu kuin siirtomaa-aika edelleen näyttäytyisi pieninä paloina.

Lensin Dohan kautta, meno matkalla oli niin kiire vaihto että en ehtinyt miettimään Qataria sen kummemmin.
Paluulennolla mulla oli melkein kuuden tunnin lay over Dohassa ja silloin ajatuksille oli tilaa.
Ahdisti. Iso ja hieno lentokenttä joka oli lähes tyhjä ihmisistä. Tyhjä siksi että siellä ei operoi käytännössä kukaan muu kuin Qatar Airways. Maa jota esim Saudi-Arabia boikotoi, maa jonka lentokentällä on naisille oma lepoalue (maitolasien takana) ja maa joka rakennustöissä kuolee tuhansia nykyajan orjia. Hyi helvetti.
Päätin että vältän paikkaa tästä eteenpäin kaikin käyttettävissä olevin keinoin.

Lentäminen ahdistaa muutenkin. Toki on tilanteita joissa sitä ei voi välttää jos haluaa maailmaa nähdä. Mutta silloin kun sen voi, aion siihen jatkossa tarttua. Mä en tykkää muutenkaan lentokoneesta matkustusmuotona kovinkaan paljoa. Se on nopea, kyllä, mutta jotenkin myös kovin ahdistava. Jatkossa koitan tehdä pidempiä reissuja ja sitä kautta pienentää hiilijalanjälkeä. Aioin myös liikkua muilla tavoin kuin lentämällä, aina kun se on mahdollista.

Näiden kelojen ei ole tarkoitus dissata mitään tai ketään, nämä ovat omia fiiliksiä ja pohdintoja. Samalla pohdin myös ottaisinko (vihdoin) videon osaksi tätä blogia. Tästä on muutenkin muodotumassa laajempi matkailuun/matkakuvaamiseen keskittyvä alusta, video voisi olla kiva lisä.

Nyt on aika tehdä duunia, hengailla koirani Onnin kanssa, nähdä frendejä ja pikkusen fiksailla Suurta Valkoista Valasta aka Toivoa.

Seuraavat reissut: 20.1. Tukholma ja Fotografiska laivalla. Tammikuun lopussa Lyon jonne menen kuvaamaan kun Suomi voittaa Bocuse d’Or -kilpailun.

Kliffaa alkanutta vuotta. Jakakaa tätä blogia ja heittäkää kommentteja omista reissuista ja niihin liittyvistä keloista.

-Kim

Alkulämmittelyä

Alkulämmittelyä

Thaimaa osa 4 - Pako saarilta

Thaimaa osa 4 - Pako saarilta

0